קיבוץ מגן נמצא בשטח המועצה האזורית אשכול. הקיבוץ הוקם בשנת 1949 ע"י שני גרעינים שונים של תנועת השומר הצעיר – גרעין אחד של תושבי הארץ, וגרעין שני של עולים מרומניה.
אופי הקהילה חילוני. קיבוץ מגן שומר על אופי שיתופי, לצד אפשרויות שונות ליזמות, תוך דגש על סולידריות חברתית. מאחר שהקיבוץ נמצא במרחק של 4.7 ק"מ מגבול הרצועה, לא עמד באמת המידה של 4.5 ק"מ מהגבול, ולכן לא נכלל בתוכנית המיגון של יישובי עוטף עזה. רק בעקבות מבצע עמוד ענן בשנת 2012, החליטה הממשלה למגן גם את היישובים בטווח זה, ובהם גם את מגן. המיגון הושלם רק לאחר מבצע צוק איתן, בשנת 2015.
מקורות ההכנסה המרכזיים של הקיבוץ הם מפעלי מגן אקואנרג'י לייצור מערכות אנרגיה סולרית, חקלאות ורפת. בקיבוץ ישנן פעילויות תיירות לכל המשפחה כגון ZOO-חוויה שהוא גן זאולוגי, גלריית אומנים ועוד.
בתוך הקיבוץ עצמו קיימת נקודת תצפית הנקראת גבעת השיח', והיא נקודת התצפית הגבוהה ביותר באזור כולו.
אירועי ה־7 באוקטובר
43
בבוקרו של 7 באוקטובר הגיעה חולייה של כ־20 מחבלים לגדר המערבית של הקיבוץ. מחבלים רכובים על שני אופנועים פוצצו את גדר הקיבוץ ואפשרו את חדירת המחבלים לתוכו. כיתת הכוננות של הקיבוץ, בהובל רבש"ץ הקיבוץ ברוך כהן עולה על ציוד ומנהלת קרב יריות עם המחבלים אשר הגיעו גם עם RPG ורימונים, הצליחה להרוג רבים מהם ולהניס את השאר.
תוך כדי הקרבות אחד מחברי כיתת הכוננות – אבי פליישר – נהרג. כהן ניסה לדרוס מחבלים ברכבו, נורה ונפצע. ד"ר שני כספי יצאה מהממ"ד לאחר שדפקו על דלת בית הוריה לבקשת עזרה והצטרפה יחד עם בן זוגה לכוח הרפואה שהביא רכב פרטי, מעמיסים את שלושת הפצועים ודוהרים החוצה ממגן. אבל, צומת מעון חסומה וירי בכל הכבישים. הם נאלצו לפנות דרומה, לכיוון צאלים. בינתיים מתקשרים למד"א שמכינים פינוי מוסק ברביבים (נסיעה של כ-60 ק"מ), הפצועים מועלים למסוק והכוח הרפואי חוזר למגן. כוחות צה"ל הגיעו לאזור רק לאחר כ־7 שעות. חבר נוסף בקיבוץ, אופיר ירון, נעדר, וגופתו נמצאה מספר ימים לאחר מכן.
ב-8 באוקטובר היה ניסיון חדירה נוסף לקיבוץ, שצה"ל הדף. ב-9 באוקטובר חברי הקיבוץ פונו לאזור ים המלח.